Riffel Info
nye kaliberregler i sydafrika

Efter generationers forvirring omkring uklare kaliberregler for jagt i Sydafrika har man endelig barslet med et regelsæt, der er rimeligt overfor både vildt og jægere og så er det udformet på en sådan måde, at det let kan kontrolleres og overholdes.

De tidligere regler var baseret udelukkénde på kaliber og var forskellige afhængigt af, hvilken af de ni provinser, man skulle jage i. De nye regler baserer sig derimod udelukkende på kuglevægt.
Loven, som er underskrevet af Sydafrikas miljøminister Bomo Molewa, blev publiceret i Government Gazette 27. maj 2011 under titlen ”Norms and Standards for Hunting Methods in South Africa” (Normer og standarter for jagtmetoder i Sydafrika).
Minimumskravene til kuglevægt er som følger:

A.
2,3g (35gr) kugle til jagt på hårvildt op til og inkluderende størrelse som rock hyrax og alle gnavere og fjervildt.

B.
3,3g (50gr) kugle til jagt på ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som springbok og mountain reedbuck.

C.
6,6g (100gr) kugle til jagt på ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som impala, vortesvin, blesbuck, common reedbuck samt nyala hun.

D.
8,4g (130gr) kugle til jagt på ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som black wildebeest, tsessebe, nyala tyr og hartebeest.

E.
9,9g (150gr) kugle til jagt på ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som blue wildebeest, kudu, gemsbuck, sable, roan og leopard

F.
11g (175gr) kugle til jagt på ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som eland men ekskluderende løve og kaffer bøffel.

G.
16,2g (250gr) kugle til jagt på ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som løve, kaffer bøffel, og giraf.

H.
19,5g (300gr) kugle til jagt på ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende ”tykhudet vildt” (elefant, næsehorn og flodhest).

Ved jagt på tykhudet vildt skal anvendes kugler af typen fuldkappet (FMJ) eller monolithic solid. Som man kan se, er flere af omregningerne mellem gram og grain ikke helt korrekte, men således er tallene angivet i loven.